2020 tot nu toe.

Omdat de bewegingsvrijheid in de coronaperiode wat beperkt was en ik niet zo veel zin had om achter mijn computer te kruipen heb ik weer een oude hobby opgepakt, technisch Lego. Omdat ik nu twintig jaar ouder ben en iets meer mogelijkheden en zakgeld heb, heb ik geprobeerd me uit te dagen en de toffe dingen te maken waar ik als tienjarige alleen maar van kon dromen. Dat betekende voor mij veel tandwielen en motortjes maar liefst ook op afstand bestuurd. Ik ben ooit al begonnen aan een draadloze besturing over bluetooth met een arduino en heb dit de afgelopen tijd verder uitgewerkt. Dit is natuurlijk ook gewoon te koop zonder gepruts met draadjes maar dat was voor mij niet de bedoeling en vooral te makkelijk.

Om dit te realiseren heb ik allereerst een Arduino met bluetooth zo geprogrammeerd dat deze luistert naar het signaal dat 25x per seconde binnenkomt via bluetooth. Dit is een stukje tekens achter elkaar die elk een variabele meesturen. Dat kan een pwm waarde zijn of slechts aan of uit. Al deze tekens achter elkaar heet een serial string. Deze string wordt vervolgens ontcijferd door de arduino en omgezet in bruikbare signalen voor de motorshield, leds en verschillende servo’s.

Om dit aan te sturen heb ik in Processing een programma gemaakt dat 25x per seconde deze serial string uitstuurt op basis van input via muis en toetsenbord. Het uitsturen gebeurt via de bluetooth van de laptop naar een virtuele compoort. Door de laptop te pairen met de bluetooth board van de arduino wordt een verbinding tot stand gebracht. Elke laptop met bluetooth en de juiste programmatuur kan zo dus gebruikt worden.

Bijkomend voordeel was dat ik met behulp van teamviewer ik mijn neefjes in Rotterdam de software kon laten bedienen. 🙂 Beeldsignaal werd uitgestuurd door een iphone op het voertuig te zetten die het beeld naar een html adres stuurt. Een bestuurbaar lego voertuig met een bereik van 200km had ik 20 jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. Vervolgens kan je alles bouwen wat je wil mits voldoende Lego dus ik heb een rupsvoertuig gemaakt met dat stuurt door middel van differential steering. Een heftruc, een gopro raceauto en ook een luchthaven tender met werkende brandspuit.

Onderstaand een aantal foto’s voor een kleine impressie: